INTEGRITY Dokumentace

Správa licenčních míst

Předplatná Cloudflare One se skládají z licenčních míst, která spotřebovávají aktivní uživatelé ve vašem účtu. Aktivní uživatelé se do Cloudflare One přidávají prostřednictvím libovolného událost ověřování.

Počet dostupných licenčních míst ve vašem účtu Cloudflare One závisí na počtu zakoupených uživatelů. Pokud chcete zvýšit počet dostupných licenčních míst, budete muset zakoupit další uživatele. Více o přidávání a odebírání licenčních míst z účtu se dozvíte v FAQ ke Cloudflare One.

Události ověřování

Uživatel spotřebuje licenční místo v okamžiku, kdy provede autentizační událost. U Access je to jakákoli autentizační událost Cloudflare Access, například přihlášení do App Launcher nebo aplikaci. U Gateway se jedná o okamžik, kdy se jakákoli zařízení přiřazená uživateli připojí k Cloudflare One během zadané období.

Pokud nastane kterákoli z těchto událostí, identita daného uživatele se do Cloudflare One přidá jako aktivní uživatel a spotřebuje jedno licenční místo z vašeho plánu. Uživatel obsadí a spotřebuje jedno licenční místo bez ohledu na počet aplikací, ke kterým přistupuje, nebo přihlašovacích událostí z jeho uživatelského účtu. Jakmile je vyčerpán celkový počet licenčních míst v předplatném, další uživatelé, kteří se pokusí přihlásit, jsou blokováni.

Uživatel, který se ověří, si podrží licenční místo, dokud odeberte uživatele z vašeho účtu. Ve výchozím nastavení nebudou neaktivní uživatelé automaticky odstraněno z vašeho účtu. Jednotlivého uživatele nebo všechny uživatele můžete kdykoli odebrat a tito uživatelé se okamžitě přestanou započítávat do počtu licenčních míst definovaného ve vašem předplatném.

Pokud zaznamenáte více účtů, než máte uživatelů, možná budete muset nakonfigurovat Access zásada Bypass. Případně můžete použít Access service tokeny a umožněte přístup k aplikacím bez spotřebování licenčních míst.

Správa licenčních míst a registrací zařízení

Odebrání uživatele určuje, zda daný uživatel spotřebovává zpoplatněné licenční místo, ale nikoli zabránit uživatelům v přístupu ke zdrojům za Cloudflare Access.

Odebráním uživatele se odstraní všechny registrace zařízení, které jsou s daným uživatelem spojené. Další informace o správě registrací zařízení najdete v Registrace zařízení.

Spravovat uživatele

Zkontrolujte počet využitých licenčních míst

Chcete-li zkontrolovat počet licenčních míst spotřebovaných aktivními uživateli ve vaší organizaci, přihlaste se do Cloudflare dashboard a přejděte na Zero Trust. Přehled Cloudflare One zobrazí počet využitých a zbývajících licencí. Další podrobnosti o uživatelích najdete v Tým a zdroje > Uživatelé.

Odvolat uživatele

Když uživatele odvoláte, tato akce ukončí jeho aktivní relace, ale neuvolní jeho aktivní seat.

Chcete-li odvolat uživatele ze své organizace Zero Trust:

  1. V Cloudflare dashboard, přejděte na Zero Trust > Tým a zdroje > Uživatelé.
  2. Vyberte zaškrtávací políčko vedle uživatele s Aktivní stav v Využití licenčních míst sloupec.
  3. Vyberte Akce > Odvolat.
  4. Vyberte Odvolat relace.

Odvolaní uživatelé se mohou i nadále přihlásit, pokud to vaše zásady umožňují. Aby se uživatel nemohl ověřit, musíte ho odebrat z vaší zásady registrace zařízení nebo od vašeho poskytovatele identity (IdP).

Odeberte uživatele

Odebráním uživatele z vaší Zero Trust organizace se uvolní licenční místo, které uživatel zabíral. Uživatel se ale bude nadále zobrazovat ve vašem seznamu uživatelů.

Chcete-li odebrat uživatele ze své organizace Zero Trust:

  1. V Cloudflare dashboard, přejděte na Zero Trust > Tým a zdroje > Uživatelé.
  2. Vyberte zaškrtávací políčko vedle uživatele s Aktivní stav v Využití licenčních míst sloupec.
  3. Vyberte Akce > Odebrat uživatele.
  4. Vyberte Odebrat.

Uživatel se nyní zobrazí jako Neaktivní a přestane zabírat licenční místo. Pokud je uživatel odebrán, ale později se přesto ověří, znovu spotřebuje licenční místo. Abyste zabránili uživateli v ověření, musíte jej odebrat z zásady registrace zařízení nebo od vašeho poskytovatele identity (IdP).

Chcete-li automatizovat odebírání uživatelů, kteří se po určitou dobu nepřihlásili ani nezahájili registraci zařízení, zapněte vypršení platnosti licenčního místa nebo využít SCIM a odebrat uživatele, když jsou deaktivováni u vašeho poskytovatele identity.

Povolte vypršení licenčního místa

Cloudflare One dokáže automaticky odebrat každého uživatele, který se nepřihlásí k aplikaci Access nebo jehož zařízení nevykazuje žádnou aktivitu Gateway po stanovenou dobu (od jednoho měsíce do jednoho roku). Při rozhodování, zda uživatele odebrat, Cloudflare vyhledává veškeré ověřovací události a kontroluje Naposledy viděno hodnota pro všechna zařízení uživatele. Pokud jsou obě mimo okno platnosti, uživatel bude odebrán a přestane se započítávat do počtu vašich licenčních míst. Tento proces probíhá pro daný účet jednou denně.

Chcete-li povolit vypršení platnosti seatu uživatele:

  1. V Cloudflare dashboard, přejděte na Zero Trust > Nastavení > Ovládací prvky správce.
  2. V Odebrat neaktivní uživatele z licenčních míst, vyberte Úprava.
  3. Vyberte dobu nečinnosti z rozevírací nabídky.
  4. Vyberte Save.

Pokud je uživatel odebrán, ale později se znovu ověří, spotřebuje licenční místo znovu.

Další informace o odebrání uživatele z Access a Gateway najdete v Časté dotazy.